Cultuurbeleid en cultuurhistorische waardenkaart
De gemeente stelde in 2017 na een intensief traject met bewoners, bedrijven, bezoekers en culturele sector een nieuw cultuurbeleid vast: Cultuurvisie, Zeist kans- en cultuurrijk 2017-2020. Een mooi plan dat vele mensen en organisaties samenbracht, gekoppeld aan de financiële investeringen die nodig zijn voor een divers cultureel aanbod en bruisend cultureel leven in onze gemeente.
De looptijd van de cultuurvisie eindigde officieel in 2020. De coronapandemie zorgde ervoor dat het culturele leven grotendeels stil kwam te liggen. Zo werd ook de evaluatie van de cultuurvisie uitgesteld en de visie zelf werd met enkele jaren verlengd. In 2023 is de Cultuurvisie - in samenwerking met de culture sector - besproken, geëvalueerd en aangescherpt.
Cultuurhistorische waardenkaart
De Cultuurhistorische waardenkaart biedt een overzicht van cultuurhistorische gegevens zoals rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, beschermde dorpsgezichten, cultuurlandschap, historische wegen, waterlopen spoor- en tramlijnen, enzovoort. Met verwijzingen naar andere informatiebronnen. De kaart wordt regelmatig bijgewerkt zodat er weer iets nieuws te zien is. Nog niet alle categorieën erfgoed staan op de kaart. We zijn druk bezig met het verzamelen, controleren en vernieuwen van informatie.
Het samenbrengen van deze informatie is een meerwaarde voor monumenteneigenaren en -gebruikers, voor erfgoedliefhebbers en voor alle andere belangstellenden.
Aan de Cultuurhistorische Waardenkaart is veel zorg besteed. U kunt er echter geen rechten aan ontlenen. Zie daarvoor het gemeentelijke erfgoedregister of het Rijksmonumentenregister.
Ga verder naar de waardenkaart.
Archeologische waardenkaart
De regels over archeologie voor het grootste deel van de gemeente Zeist zijn te vinden in het Omgevingsplan. De archeologische beleidskaart is online te bekijken. Valt een kavel binnen de (voormalige) bestemmingsplannen Amersfoortseweg e.o., Den Dolder Noord 2008, Kamp van Zeist 2006 of Oud Zandbergen e.o. dan is de vangnetbepaling uit de Erfgoedverordening Zeist 2024 van toepassing en vindt u de archeologische regels op de archeologische beleidskaart. Een archeologische waarden- of ‘verwachtingskaart’ is een kaart waarop te zien is wat de kans is dat ergens archeologische resten in de bodem zitten. De kaart is in feite een beleidsmatige vertaling van een onderliggende verwachtingen- en waardenkaart.
Archeologisch onderzoek vaak verplicht
Bij het uitvoeren van werkzaamheden in de bodem is archeologisch onderzoek vaak verplicht. Bekijk daarom altijd eerst de archeologische waardenkaarten en het omgevingsplan, of laat dat doen door een deskundige (bijvoorbeeld een architect). Op de kaart is te zien wat de kans is dat er archeologische resten in de bodem zitten (archeologische verwachtingswaarde). De kaart is een beleidskaart op basis van een onderliggende verwachtingen- en waardenkaart. Zulke kaarten worden regelmatig bijgewerkt met nieuwe beleidskaarten die door de gemeente zijn vastgesteld. Aan de kaarten kunnen geen rechten worden ontleend.