Hulp aan (ex)gevangenen

Zit u voor kortere of langere tijd vast? Dan kunt u nu al beginnen met het regelen van zaken voor als u vrij komt.

Regionaal Coördinatiepunt

Wij ondersteunen mensen die in de gevangenis zitten of daar net uit komen. We werken als Regionaal Coördinatiepunt in de regio oost van de provincie Utrecht. U kunt bij ons terecht met uw vragen over wonen, werk, geld, zorg en identiteitsbewijzen. En als het nodig is, dan brengen wij u in contact met andere hulpverleners.

Contact

Heeft u vragen of hulp nodig? Bel dan met het Regionaal Coördinatiepunt via 06 523 384 06.

Wat u zelf al kunt regelen als u nog vastzit

Hieronder staan wat zaken die u zelf kunt regelen als u nog vastzit.

Het Regionaal Coördinatiepunt kan u geen huis geven. Wel kunnen wij meer vertellen over hoe u een woonruimte kunt vinden.

Inschrijven bij Woningnet

Heeft u geen woonruimte? Schrijf u dan nu al in bij Woningnet om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Er is een wachtlijst, maar door u nu al in te schrijven, bent u na detentie sneller aan de beurt.

Nachtopvang

Heeft u per direct onderdak nodig? Dan kunt u terecht bij de nachtopvang van de gemeente Utrecht. Vraag dit in de gevangenis al aan uw casemanager of in het re-integratiecentrum.

Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) is verplicht. Kunt u het niet laten zien, dan krijgt u een boete. Dat geldt ook als u uw identiteitsbewijs kwijt bent. Soms kunt u een identiteitsbewijs in de gevangenis aanvragen. Als dat niet kan, dan kunt u dat doen als u vrij bent. Overleg met uw casemanager of met ons over uw identiteitsbewijs als u daar vragen over heeft.

DigiD

Het DigiD is een digitaal identiteitsbewijs. Uw DigiD heeft u nodig om op websites zaken te doen met bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV en de gemeente. Ga voor het aanvragen van DigiD naar de website. Overleg met uw casemanager of met het Regionaal Coördinatiepunt als u hier vragen over heeft.

Zoek tijdens uw gevangenschap alvast naar een baan en schrijf u in bij het UWV en uitzendbureaus. Vraag ook hulp bij het re-integratiecentrum in uw gevangenis. Lukt het nog niet om werk te vinden? Vraag dan via het UWV een uitkering aan. Schrijf u daar ook in als werkzoekende.

Direct geld nodig als u vrij komt? Meld u dan bij de Regionale Sociale Dienst (RSD). Een inschrijving bij het UWV is dan ook nodig.

Veel mensen die in de gevangenis zitten, hebben schulden. Pak uw schulden aan. Op de pagina Laag inkomen vindt u daarover meer informatie.

Kreeg u voordat u in de gevangenis kwam al zorg, bijvoorbeeld van een psycholoog of een wijkteam? Dan willen wij u helpen om dit zo veel mogelijk door te laten gaan. Bespreek dit met uw casemanager of met het Regionaal Coördinatiepunt.

Vaak hebben mensen thuis het ook moeilijk als iemand in de gevangenis zit. Maakt u zich zorgen? Is er thuis hulp nodig? Bijvoorbeeld bij de zorg voor kinderen? U kunt hierover contact opnemen met uw casemanager of met het Regionaal Coördinatiepunt.