Hulp aan (ex)gevangenen

Zit u voor kortere of langere tijd vast? Dan kunt u nu al beginnen met het regelen van zaken voor als u vrij komt.

Regionaal Coördinatiepunt

Gemeente Zeist ondersteunt mensen die in de gevangenis zitten of daar net uit komen. Wij werken als een Regionaal Coördinatiepunt in de regio oost van de provincie Utrecht.  Denk aan vragen over wonen, werk, geld, zorg en identiteitsbewijzen. En als het nodig is, dan brengen ze u in contact met andere hulpverleners.

Contact

Heeft u vragen of hulp nodig? Bel dan met het Regionaal Coördinatiepunt: 06 523 384 06.

Wat u zelf al kunt regelen als u nog vastzit

Hieronder vindt u diverse onderwerpen waarvoor u zelf al iets kunt regelen als u nog vastzit.

Heeft u geen woonruimte? Schrijf u dan nu al in bij Woningnet om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Er is een wachtlijst, maar door u nu al in te schrijven, bent u na detentie sneller aan de beurt.

Heeft u per direct onderdak nodig? Dan kunt u terecht bij de nachtopvang van de Gemeente Utrecht. Vraag dit in de gevangenis al aan uw casemanager of in het Re-integratiecentrum. Het Regionaal Coördinatiepunt kan u geen huis geven. Wel kunnen wij meer vertellen over hoe u een woonruimte kunt vinden.

Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) is verplicht. Kunt u het niet laten zien, dan krijgt u een boete. Dat geldt ook als u uw identiteitsbewijs kwijt bent. Soms kunt u een identiteitsbewijs in de gevangenis aanvragen. Als dat niet kan, dan kunt u dat doen als u vrij bent. Overleg met uw casemanager of met ons over uw identiteitsbewijs als u daar vragen over hebt.

DigiD

Het DigiD is een digitaal identiteitsbewijs. Uw DigiD heeft u nodig om op websites zaken te doen met bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV en de gemeente. Ga voor het aanvragen van een DigiD naar de website. Overleg met uw casemanager of met ons als u hier vragen over hebt.

Zoek tijdens uw gevangenschap alvast naar een baan en schrijf u in bij het UWV en uitzendbureaus. Vraag ook hulp bij het Re-integratiecentrum in uw gevangenis.

Lukt het nog niet om werk te vinden? Vraag dan via het UWV een uitkering aan. Schrijf u daar ook in als werkzoekende. Direct geld nodig als u vrij komt? Meld u dan bij de Regionale Sociale Dienst. Een inschrijving bij het UWV is dan ook nodig. 

Veel mensen die in de gevangenis zitten, hebben schulden. Pak uw schulden aan. Op de pagina Laag Inkomen vindt u meer informatie.

Kreeg u voordat u in de gevangenis kwam al zorg, bijvoorbeeld van een psycholoog of een wijkteam? Dan willen wij u helpen om dit zo veel mogelijk te laten door gaan. Bespreek dit met uw casemanager of met het Regionaal Coördinatiepunt.

Vaak hebben mensen thuis het ook moeilijk als iemand in de gevangenis zit. Maakt u zich zorgen? Is er thuis hulp nodig? Bijvoorbeeld bij de zorg voor kinderen? U kunt hierover contact opnemen met uw casemanager of met het Regionaal Coördinatiepunt.