Particuliere bomen

In een aantal gevallen is het niet nodig een kapvergunning voor een boom aan te vragen. Dat staat in de Bomenverordening Zeist 2016.

Dankzij de bomenverordening blijft het groene karakter van Zeist behouden. Bijzondere groene gebieden worden beschermd.

Onderdeel van de nieuwe bomenverordening is onze Groene Kaart. Op de kaart staan groene gebieden aangegeven binnen onze gemeentegrens.

In de groene gebieden moeten inwoners een kapvergunning aanvragen voor het kappen van particuliere bomen. In de gebieden daarbuiten hoeven inwoners géén vergunning aan te vragen.

U hoeft niet voor alle bomen een kapvergunning aan te vragen. Wanneer dat wel en niet nodig is, staat in de bomenverordening. Lees meer informatie over het aanvragen van een kapvergunning.

Alleen in bijzondere gevallen kunnen wij iemand verplichten om een nieuwe boom te planten.

De gemeente is verantwoordelijk voor de gemeentelijke bomen, zoals de bomen langs wegen, op pleinen en in parken. De Bomenverordening geeft aan voor welke soorten bomen geen kapvergunning meer nodig is. Die regels gelden ook voor gemeentelijke bomen.

De Groene kaart geldt alleen voor de particuliere bomen. Gemeentelijke bomen zijn ook in de witte gebieden vergunningplichtig.