Overlast dieren en planten

Er zijn allerlei redenen waarom u overlast kunt hebben door ongedierte, bomen of struiken. Denk bijvoorbeeld aan vallende bladeren, wortels, allergie of schaduw. Heeft u last van ongedierte, of bomen en struiken die op gemeentegrond staan? U leest hier hoe en in welke gevallen we in actie komen.

In de zomermaanden mei, juni en juli zijn op veel eikenbomen behaarde rupsen te vinden. Omdat de haartjes van de eikenprocessierups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, bestrijden we dit ongedierte. De genomen maatregelen in 2020 bleken succesvol genoeg om de overlast aan te pakken. Deze aanpak zetten wij in grote lijnen voort in 2021.

Lees verder over de eikenprocessierups

De engerling (larve van de meikever) leeft onder de grond en voedt zich met de wortels van het gras. Uiteindelijk gaat hierdoor het gras stuk (afhankelijk van de aantasting).

Als de grasmat is vernield

Als de grasmat (al) teveel is vernield wordt de bovenste laag (circa 5 tot 10 centimeter) helemaal doorgefreesd. Hierbij verwerkt men meteen korrels in deze laag. Deze korrels zijn op kruidenbasis (niet chemisch en niet giftig). Zij vormen geen gevaar voor de gezondheid en zijn niet gevaarlijk voor flora en fauna. Deze korrels geven een kruiden-knoflookgeur in de grond af, waardoor de engerlingen niet meer van het gras eten. Ze kruipen dieper weg in de grond en verhongeren.

Vlak na deze behandeling zijn er nog wel veel engerlingen in de bovenlaag aanwezig. Daarom wacht men na deze behandeling met inzaaien. Na 2 weken wordt het terrein tot circa 15 centimeter diep doorgefreesd (om een goede bovenlaag voor de toekomstige grasmat te maken) en vervolgens ingezaaid.

Dit wordt in de 2e helft van april uitgevoerd.

Als de grasmat te herstellen is

Als de grasmat nog te herstellen is, worden er geen korrels maar een vloeistof gebruikt. Deze vloeistof heeft dezelfde werking en samenstelling als de korrels. Dus ook de kruiden-knoflookgeur en niet gevaarlijk voor de gezondheid en flora en fauna. Na 2 weken wordt de grasmat doorgezaaid. (Dit is zaaien met het heel houden van de bestaande grasmat, vergelijkbaar met het herstel van sportvelden in de zomer).

Heeft u overlast van hommels? Op de website van de KNNV, vereniging voor veldbiologie, vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat te doen met een hommelnest.

Op meerdere plekken in onze gemeente is de Japanse Duizendknoop gesignaleerd. Deze exoot groeit snel en heeft lange, dikke, diepliggende wortels. De plant verdringt daardoor andere planten en struiken en kan onder andere bestrating beschadigen.

Lees verder wat te doen bij het zien van de Japanse Duizendknoop

De larven van de kastanjemineermot maken doorzichtige plekken in de bladeren van de kastanje. Hierdoor drogen de bladeren uit. Ze worden bruin en vallen te vroeg af. De boom kan hierdoor minder goed gebruikmaken van het groeiseizoen. Over het algemeen kan de boom hier tegen. Wanneer de boom al een verminderde conditie heeft kan de aantasting van kastanjemineermot de gezondheid van de boom nog verder aantasten.

Help mee en voorkom verspreiding kastanjemineermot

Een preventieve behandeling is het weghalen van de Kastanjebladeren en deze aanbieden bij een erkende composteerder. De larven van de mineermot overwinteren in de bladeren van de Kastanje. De in de bladeren aanwezige larven zullen door het composteringsproces (verrotting van de bladeren) sterven. De gemeente haalt de bladeren ook daar waar mogelijk weg.

Rattenoverlast is vaak het gevolg van rioolproblemen, waterweg werkzaamheden, ontluchtingskanalen en etenswaar op straat of in de tuin.
Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) adviseert namens de gemeente, over de ongediertebestrijding van ratten.
U kunt uw overlast melden bij info@rmn.nl  of bel RMN 0900 6039222.

Na de melding maakt RMN een afspraak met u en komt langs. RMN voert dan een inventarisatiecheck uit waaruit zal blijken waar de overlast vandaan komt.

  • Gemeentelijk riool of op gemeentegrond
    Wij verhelpen en bestrijden dit binnen 24 uur.
  • Particulier terrein (inwoner of verhuurder)
    De RMN adviseert u over de mogelijke oplossingen. U of de verhuurder bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de plaagdieren en het verhelpen van de oorzaak.

Let op: Per 1 januari 2021 stopt de gemeente en RMN met de bestrijding van muizen bij particulieren.

Wespen

Wespen die overlast veroorzaken op openbaar terrein kunt u melden bij de gemeente Zeist. Heeft u overlast op eigen terrein? Dan moet u zelf een ongedierte bestrijder inschakelen.

Bijen

Heeft u overlast van bijen in of rondom uw huis? Of heeft u een bijenzwerm geconstateerd? Via de website voor bijenhouders kunt u een imker bij u in de buurt vinden. Klik op de landkaart op uw provincie en zoek vervolgens de dichtstbijzijnde bijenkorf bij u in de buurt. Als u op een bijenkorf klikt, komt u op de website van de desbetreffende imkerafdeling. Hier vindt u de contactgegevens van imkers bij u in de buurt.