Overlast dieren en planten

Er zijn allerlei redenen waarom u overlast kunt hebben door ongedierte, bomen of struiken. Denk aan vallende bladeren, wortels, allergie of schaduw. Heeft u last van ongedierte, of bomen en struiken die op gemeentegrond staan? U leest hier hoe en in welke gevallen we in actie komen.

In de zomermaanden mei, juni en juli zijn op veel eikenbomen behaarde rupsen te vinden: de eikenprocessierups. Omdat de haartjes van de eikenprocessierups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, bestrijden we dit ongedierte. Meer over de bestrijding leest u op de pagina over de eikenprocessierups

De engerling (larve van de meikever) leeft onder de grond en voedt zich met de wortels van het gras. Uiteindelijk kan hierdoor het gras stukgaan.

Als de grasmat is vernield

Als de grasmat (al) te veel is vernield, wordt de bovenste laag (5 tot 10 centimeter) helemaal doorgefreesd. Hierbij verwerken we meteen korrels in deze laag. Deze korrels zijn op kruidenbasis (niet chemisch en niet giftig). Zij vormen geen gevaar voor de gezondheid en zijn niet gevaarlijk voor flora en fauna. Deze korrels geven een kruiden-knoflookgeur in de grond af, waardoor de engerlingen niet meer van het gras eten. Ze kruipen dieper weg in de grond en verhongeren.

Vlak na deze behandeling zijn er nog wel veel engerlingen in de bovenlaag aanwezig. Daarom wacht men na deze behandeling met inzaaien. Na 2 weken wordt het terrein tot ongeveer 15 centimeter diep doorgefreesd (om een goede bovenlaag voor de toekomstige grasmat te maken) en ingezaaid.

Dit wordt in de 2e helft van april uitgevoerd.

Als de grasmat te herstellen is

Als de grasmat nog te herstellen is, worden er geen korrels maar een vloeistof gebruikt. Deze vloeistof heeft dezelfde werking en samenstelling als de korrels. Dus ook de kruiden-knoflookgeur en niet gevaarlijk voor de gezondheid en flora en fauna. Na 2 weken wordt de grasmat doorgezaaid. Dit is zaaien met het heel houden van de bestaande grasmat, vergelijkbaar met het herstel van sportvelden in de zomer.

Heeft u overlast van hommels? Op de website van de KNNV(Verwijst naar een externe website), vereniging voor veldbiologie, vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat te doen met een hommelnest.

Op meerdere plekken in onze gemeente is de Japanse Duizendknoop gesignaleerd. Deze exoot groeit snel en heeft lange, dikke, diepliggende wortels. De plant verdringt daardoor andere planten en struiken en kan onder andere bestrating beschadigen. Op de pagina over de Japanse Duizendknoop leest u wat u kunt doen tegen deze plant.

De larven van de kastanjemineermot maken doorzichtige plekken in de bladeren van de kastanje. Hierdoor drogen de bladeren uit. Ze worden bruin en vallen te vroeg af. De boom kan hierdoor minder goed gebruikmaken van het groeiseizoen. Over het algemeen kan de boom hier tegen. Wanneer de boom al een slechtere conditie heeft, kan de aantasting van kastanjemineermot de gezondheid van de boom nog verder aantasten.

Help mee en voorkom verspreiding kastanjemineermot

Een preventieve behandeling is het weghalen van de kastanjebladeren en deze aanbieden bij een erkende composteerder. De larven van de mineermot overwinteren in de bladeren van de kastanje. Maar door het composteringsproces (verrotting van de bladeren) zullen de larven sterven. 

Rattenoverlast komt vaak door rioolproblemen, waterwegwerkzaamheden, ontluchtingskanalen en etenswaar op straat of in de tuin. Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) adviseert namens de gemeente over de ongediertebestrijding van ratten. U kunt uw overlast melden bij info@rmn.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of bel RMN 0900 60 39 222(Verwijst naar een telefoonnummer).

Na de melding maakt RMN een afspraak met u en komt langs. RMN voert dan een inventarisatiecheck uit waaruit zal blijken waar de overlast vandaan komt:

Gemeentelijk riool of op gemeentegrond

Wij verhelpen en bestrijden dit binnen 24 uur.

Particulier terrein (inwoner of verhuurder)

De RMN adviseert u over de mogelijke oplossingen. U of de verhuurder bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de plaagdieren en het verhelpen van de oorzaak.

Wespen

Wespen die overlast veroorzaken op openbaar terrein kunt u melden bij ons. Heeft u overlast op eigen terrein? Dan moet u zelf een ongediertebestrijder inschakelen.

Bijen

Heeft u overlast van bijen in of rondom uw huis? Of heeft u een bijenzwerm geconstateerd? Via de website voor bijenhouders(Verwijst naar een externe website) kunt u een imker bij u in de buurt vinden.