Dubbele achternaam kind

Sinds 1 januari kunt u voor een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. U kunt van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken als uw eerste kind wordt geboren op of na 1 januari 2024. De gekozen achternaam geldt vervolgens voor al uw volgende kinderen. Uw kind moet wel de Nederlandse nationaliteit hebben.

U kunt dit gratis aangeven bij de geboorteaangifte of bij de erkenning van het kind.

Tijdelijke regeling dubbele achternaam al geboren kinderen

Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? En wilt u dat uw kind(eren) alsnog een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgt of krijgen?

Van 1 januari tot en met 31 december 2024 geldt een tijdelijke regeling.

Hoe werkt het?

Om de dubbele achternaam voor uw kind(eren) vast te leggen komt u samen langs. U maakt hiervoor een afspraak.

Veel ouders willen waarschijnlijk een dubbele achternaam voor hun kinderen. Houd er rekening mee dat u soms lang moet wachten voordat u aan de beurt bent. Belangrijk is dat u de keuze in 2024 vastlegt. Dit kan bij elke gemeente in Nederland.

Kosten

Voor het gebruik maken van de overgangsregeling betaalt u kosten. Voor uw oudste kind betaalt u € 75,- en voor elk volgend kind € 50,-.

Meenemen naar de afspraak

  • Geldig identiteitsbewijs van beide ouders
  • Beide ouders zijn aanwezig bij de afspraak
  • Indien mogelijk de geboorte akte

Nieuw paspoort of identiteitskaart

Verandert u de achternaam van uw kind en heeft het een eigen paspoort of identiteitsbewijs? Dan vraagt u deze opnieuw aan. Dit betaalt u zelf. U kunt dit doen nadat u van de gemeente te horen heeft gekregen dat de achternaam is aangepast in de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP).

Meer informatie

Lees meer over het kiezen van een dubbele achternaam op Rijksoverheid.nl.