Snel woonruimte vinden

Bekijk hier de mogelijkheden voor het zoeken naar woonruimte.

Sociale huurwoning

  1. U kunt in de hele regio Utrecht elke week op 2 woningen reageren. Daarbij u kunt zien hoelang de gemiddelde wachttijd voor bepaalde woningen is. Voor uw kansen op een woning zie: woningnet.nl.
  2. Heeft u beperkte wachttijd bij WoningNet? Flatwoningen hebben vaak een kortere wachttijd. Ook in bepaalde wijken zijn woningen sneller te vinden dan in andere.
  3. Er worden ook sociale huurwoningen verloot: iedereen heeft hierbij evenveel kans. Ook als u een heel beperkte inschrijftijd heeft. Voor lotingwoningen kunt u terecht in Zeist, maar ook in Utrecht en Nieuwegein.
  4. Jongeren tussen 18 en 30 jaar kunnen ook reageren op woningen voor jongeren.
  5. Voor 65-er plussers geldt dat u ook kunt reageren op woningen voor senioren via WoningNet. Bij dit soort woningen maakt u, ook met een beperkte wachttijd, kans op een huurwoning.
  1. Voor huurwoningen van particuliere verhuurders (soms ook in de goedkope huursector) zie onder andere:
    1. ikwilhuren.nl
    2. lisman.eu 
  2. Voor kamers zie onder andere:
    1. kamernet.nl
    2. studentopkamers.nl
  3. Voor ouderen kunnen ook zelfstandige huurwoningen van zorginstelling een oplossing bieden.
  4. Wanneer u de financiële middelen hiervoor heeft, is een eigen woning kopen een aantrekkelijke oplossing. Als starter heeft u misschien recht op een starterslening die de gemeente verstrekt. Zeist is een aantrekkelijke plek om te wonen, waardoor de woningprijzen redelijk hoog liggen. Wilt u meer woning voor uw geld? Meestal geldt: hoe verder u van Utrecht en de Randstad af zoekt, hoe lager de prijzen zijn.

Tijdelijke oplossingen

Een tijdelijke woning is vaak niet wat u het liefste wil. Maar het kan wel een tussenoplossing zijn. Terwijl u ergens tijdelijk woont kunt u definitieve woonruimte zoeken en bijvoorbeeld inschrijftijd opbouwen bij WoningNet.

  1. Woningbouwverenigingen verhuren soms tijdelijk woningen, bijvoorbeeld omdat de woningen gesloopt gaan worden. Dit regelen de woningbouwverenigingen via Ad Hoc Beheer. Deze woningen zijn niet geschikt voor gezinnen met kinderen onder de 18 jaar. U kunt ook kijken op de websites van Woongroen en de NabijWonen voor de mogelijkheden van deze tijdelijke woningen.
  2. Kijkt u ook eens in andere gemeenten en regio’s. Het kan zijn dat de wachttijd voor een sociale huurwoning daar een stuk korter is.

Netwerk

Veel mensen vinden uiteindelijk woonruimte via hun sociale netwerk. Het is altijd de moeite waard om uw netwerk (en social media) in te zetten en te vertellen dat u woonruimte zoekt.

Spoed

Heeft u zoveel spoed en dreigt u dakloos te worden? Neem dan contact op met het Sociaal team of Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij kunnen met u meedenken. Denk dan bijvoorbeeld aan tijdelijke woonruimte bij Het Leger des Heils (Pitstop) of De Tussenvoorziening.