Uitlaten van honden

Een schone en leefbare openbare ruimte voor mens én dier is belangrijk. Dat kunnen we niet alleen. Daarom vragen we om uw hond(en) aan te lijnen en hondenpoep op te ruimen. Wij zorgen voor het beheer en onderhoud van de verschillende uitlaatgebieden en afvalbakken. We zorgen ook voor gratis poepzakjes. Zo kan iedereen blijven genieten van de openbare ruimte.

Hondenuitlaatkaart

Regels per soort uitlaatgebied

Dit zijn de regels waar u zich aan moet houden:

  • Ruim hondenpoep op; neem een poepzakje mee.
  • Honden moeten aan de lijn
  • Geen honden op speelplaatsen voor kinderen

Hiernaast zijn er 3 soorten uitlaatgebieden voor honden met elk eigen regels:

Hondenspeelplaatsen

Honden mogen hier loslopen. U moet hier wel de poep opruimen.

Hondenuitlaatstroken

Dit zijn speciaal aangewezen en gemarkeerde groenstroken. Honden moeten hier aan de lijn. U mag de poep laten liggen. We maken deze stroken regelmatig schoon met een speciale hondenpoepzuiger.

Hondenlosloopgebieden

Hier mogen honden loslopen. U mag hier ook de poep laten liggen.

Sinds 1 januari 2019 hoeft u geen hondenbelasting meer te betalen. Voor vragen over belastingen kunt u terecht bij de BghU van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 0640200.

In  Zeist geldt overal een opruimplicht voor hondenpoep, behalve op uitlaatstroken en in losloopgebieden. Vanwege de opruimplicht moeten alle hondenbezitters bij het uitlaten een opruimmiddel (bijvoorbeeld een poepzakje) bij zich hebben. 

  • U kunt gratis poepzakjes ophalen in het gemeentehuis en bij de wijkservicepunten.
  • U kunt ook via www.mooibezorgd.nl gratis poepzakjes bestellen.

De poepzakjes kunt u in een openbare afvalbak weggooien of in de grijze container voor het restafval. Deze afvalbakken vindt u ook op de kaart met uitlaatgebieden.

Geleidehond

De regels voor de opruimplicht gelden niet voor geleidehonden of andere honden die dienen als hulp voor mensen met een beperking.

Onze handhavers controleren of u zich houdt aan de opruim- en aanlijnregels. Houdt u zich niet aan de regels? Dan riskeert u een fikse geldboete van € 100,- voor het niet aanlijnen van de hond en € 150,- voor het niet opruimen van hondenpoep. (+9,- euro administratiekosten)

Waaks! is een samenwerkingsproject tussen de politie, de gemeente en inwoners om woninginbraken tegen te gaan. Het (landelijke) project is aanvankelijk gericht op hondenbezitters, omdat zij vaak in de buurt te vinden zijn tijdens het uitlaten van hun hond. Deelname is in onze gemeente ook mogelijk voor mensen zonder hond, want hoe meer mensen alert zijn, hoe veiliger het wordt.

Als deelnemer van Waaks! ontvangt u gemiddeld 6 keer per jaar informatie van gemeente en politie. De informatie bevat vooral waarschuwingen en verzoeken om uit te kijken naar verdachte personen, bijvoorbeeld na veel auto- of woninginbraken. Aanmelden kan via een online formulier of verstuur het aanmeldingsformulier (pdf, 800 KB)  per post.

Heeft u nog vragen? Stuurt u dan gerust een e-mail naar waaks@zeist.nl.