Klimaatklaar

Het klimaat verandert, ook in de gemeente Zeist. Daardoor krijgen we meer last van hitte en droogte. Maar ook van wateroverlast door hoosbuien. Daarom moeten we de ruimte om ons heen slim en flexibel gebruiken.

Zo willen we dat water kan weglopen in de grond. Want daardoor verminderen we wateroverlast en voorkomen we droogte. Ook is het verstandig groen en bomen te planten: deze zijn belangrijk voor schaduw, koelte en het vasthouden van water.

Dat slimme gebruik van de ruimte noemen we klimaatadaptatie. Daarom hebben wij een Klimaatadaptatieplan (pdf, 5 MB)  gemaakt. Hierin leest u onze visie en wat wij al doen in de openbare ruimte.

Wat u zelf kunt doen

U kunt zelf veel doen om uw tuin en leefomgeving voor te bereiden op perioden van wateroverlast en perioden van droogte. Met kleine aanpassingen maakt u een groot verschil! Lees hieronder wat u kunt doen en hoe wij u daarbij kunnen helpen. 

Een dak bedekt met sedum of andere planten is niet alleen heel mooi, maar helpt ook het milieu. En de gemeente heeft nu – via Mijn Groene Huis - een aantrekkelijke actie: als u kiest voor een met groen bekleed dak, dan ontvangt u nu tijdelijk een korting van 30% op de aanschaf en aanleg ervan. Deze actie is voor de eerste 100 inschrijvingen, dus wees er snel bij!

Een groendak met plantjes (sedum) heeft veel voordelen:

 • Verkoeling van uw huis in de zomer.
 • Dit zorgt er ook voor dat zonnepanelen op warme dagen efficiënter stroom opwekken. Groen combineren met zonnepanelen is dus zeker mogelijk!
 • Minder kans op lekkage en langere levensduur van uw dak. Een goede investering dus.
 • Buffering van regenwater. Daardoor minder kans dat het riool overstroomt bij stortbuien.
 • Biedt leefplek voor dieren (insecten, vogels).
 • Draagt bij aan verbeteren luchtkwaliteit, door CO2-opname en het filteren van fijnstof 
 • Vaak in 1 dag aangelegd. En nauwelijks tot geen onderhoud.

Stoeptegels wippen en vervangen met planten heeft veel voordelen. Een groene tuin biedt bijvoorbeeld verkoeling in de zomer. Ook neemt groen regenwater op, zodat het riool minder belast wordt bij veel regen. Vervang uw tuintegels dus door groen! Bekijk hier tips en inspiratie.

De tegeltaxi haalt gratis oude tegel op

Zeist strijdt dit jaar weer mee in het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen! U kunt meedoen door de tegels die u wipt aan te melden bij het NK. Wij halen dan gratis uw oude tegels op met de tegeltaxi. De tegeltaxi rijdt tussen maart en oktober.

Aanmelden voor tegeltaxi

Als inwoner van de gemeente Zeist mag u een geveltuintje aanleggen. Deze fleurt de wijk op, neemt water op en draagt bij aan verkoeling in de zomer. Ook leven er vogels, insecten en andere dieren. Aanleg en onderhoud zijn niet moeilijk. Zie voor tips deze handleiding en dit stappenplan.

De tegeltaxi kan de oude gewipte tegels gratis voor u ophalen.

Voorwaarden

Wel moet u zich houden aan het volgende:

 • U bent verantwoordelijk voor goed onderhoud en een nette geveltuin. Verzorgingsproducten mogen het milieu niet belasten.
 • De gevel grenst aan de openbare ruimte.
 • U bent de eigenaar van het huis waartegen de geveltuin wordt aangelegd. Of de eigenaar heeft toestemming gegeven.
 • De geveltuin is maximaal 45 cm van gevel tot stoep. Het resterende trottoir is minstens 1,20 m (woonstraten) of 1,50 m (winkelstraten) breed.
 • Bij aanleg moet u een rand maken die voorkomt dat het trottoir verzakt. Deze is maximaal 30 cm hoog. Het groen blijft hierbinnen.
 • Als u verhuist, legt u het trottoir weer terug. Of de nieuwe bewoners moeten akkoord zijn met de overname en het beheer.
 • Bij overlast of slecht onderhoud mag de gemeente de geveltuin verwijderen. Gemaakte kosten kunnen in rekening worden gebracht bij u.
 • Als de gemeente of een nutsbedrijf werkzaamheden moet uitvoeren, kan de geveltuin worden verwijderd.
 • De grond blijft eigendom van de gemeente en mag niet worden omheind.

Loopt bij u de regen nog via de regenpijp het riool in? Dat is eigenlijk jammer. Als u de regenpijp afkoppelt (doorzaagt), zakt het regenwater weg in de grond. Zo wordt het riool minder belast en gaan we verdroging van de bodem tegen. Het regenwater kunt u ook opvangen in een regenton, voor uw planten (binnen en buiten). Zie ook: Stappenplan afkoppelen regenpijp.

Wilt u aan de slag? U kunt van ons een gratis afkoppelset krijgen. We kunnen u ook helpen bij het afkoppelen. Koppelt u ál uw regenpijpen af van het riool? Dan krijgt u van ons een gratis regenton. Wilt u de gratis afkoppelset en/of regenton aanvragen? Of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Gescheiden riolen

Let op: in sommige delen van de gemeente Zeist is een gescheiden riool aangelegd. Er ligt hier een apart stelsel voor hemelwater. Daardoor stroomt het regenwater weg naar het oppervlaktewater of zakt het in de bodem. U kunt nog steeds uw regenpijp afkoppelen, maar de gemeente biedt geen gratis afkoppelhulp wanneer een woning aan een gescheiden stelsel is aangesloten.  

U kunt zien of er in uw straat een gescheiden rioolstelsel ligt, en of uw perceel aansluitingen heeft naar die beide rioolstelsels. Zie hiervoor de rioolkaart.