Huis ter Heide West

Binnen het plangebied wordt een natuur-inclusief woongebied gerealiseerd met maximaal 82 woningen. Het plan beschermt de belangrijkste aanwezige ecologische waarden en garandeert een goed woon- en leefklimaat voor de nieuw te bouwen woonbuurt. Het bestemmingsplan vormt het planologisch-juridisch kader voor de gewenste ruimtelijke ontwikkeling.

De gemeenteraad heeft op 8 oktober 2024 het bestemmingsplan Huis ter Heide – West en het bijbehorende beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Daarnaast heeft het college op 6 september 2024 het besluit hogere waarde (Wet geluidhinder) vastgesteld.

Plangebied

Het plangebied Huis ter Heide West wordt begrensd door de bestaande (woon)bebouwing van Huis ter Heide, Sportpark Dijnselburg en landgoed Dijnselburg. De locatie is eigendom van de gemeente en bestond hiervoor uit een korfbalveld, cricketveld en een oude tennisbaan met daaromheen groen.

Beeldkwaliteitsplan

Voor het plangebied is een beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Het beeldkwaliteitsplan geeft inzicht in de beoogde ruimtelijke kwaliteit van de bebouwing en de buitenruimte in het plangebied. Zo worden er kaders gegeven voor een goede landschappelijke kwaliteit, de infrastructuur, de ordening van de nieuwe bebouwing en de beeldkwaliteit van die bebouwing. Het beeldkwaliteitsplan is onderdeel van het vastgestelde bestemmingsplan en de welstandsnota. Hierdoor is juridisch geborgd dat toekomstige (bouw)plannen aan het beeldkwaliteitsplan worden getoetst.

Besluit hogere waarde Wet geluidhinder

Het bestemmingsplan is getoetst aan de Wet geluidhinder. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat het geluidsniveau op de gevels van woningen binnen het plangebied, vanwege het wegverkeer op de rijksweg A28, hoger is dan de wettelijke voorkeurswaarde die vanuit de Wet geluidhinder moet worden nagestreefd. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om, onder voorwaarden, ontheffing te verlenen van deze voorkeurswaarde en hogere waarden toe te staan op de gevels van de wooneenheden. Het college heeft voor het plan gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en het besluit hogere waarden overeenkomstig het ontwerpbesluit vastgesteld. 

Ter inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan en het besluit hogere waarde liggen vanaf woensdag 11 december 2024 gedurende 6 weken ter inzage. U kunt alle stukken inzien via de bijlagen op deze pagina.

Ook is het plan te vinden op de website omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/(Verwijst naar een externe website) en op de website www.ruimtelijkeplannen.nl (tip: via de rechterkolom kunt u alle documenten inzien).

Beroep

In de periode van donderdag 12 december 2024 tot en met woensdag 22 januari 2025 kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep worden ingesteld over het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en/of besluit hogere waarde door:

  • belanghebbenden die het met het bovenstaande besluit niet eens zijn
  • niet-belanghebbenden die in de voorprocedure tijdig hun zienswijze hebben ingediend
  • niet-belanghebbenden die niet verweten kunnen worden geen of niet tijdig een zienswijze te hebben ingediend

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het indienen van een beroepschrift is griffierecht(Verwijst naar een externe website) verschuldigd.

Voorlopige voorziening

Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. De vaststellingsbesluiten treden de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Om de werking van het besluit over het bestemmingsplan op te schorten kan een belanghebbende gelijktijdig met het indienen van een beroepschrift een voorlopige voorziening aanvragen. Een dergelijk - gemotiveerd -  verzoek moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (via het genoemde adres). Voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd. 

Digitaal

Ook bestaat de mogelijkheid om digitaal(Verwijst naar een externe website) beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen. Hiervoor is een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Op de website van de Raad van State staan de voorwaarden.

Crisis- en herstelwet

Op de vaststelling van dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat in het beroepschrift de beroepsgronden moeten worden aangevoerd. Na afloop van de beroepstermijn kan dit niet meer. Verder moet in het beroepschrift worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Bijlagen